Mistä hikka johtuu ja miten päästä eroon siitä?

mistä hikka johtuu

Hikka on meille kaikille tuttu ilmiö. Se on yleensä harmiton mutta usein ärsyttävä, erityisesti jos se jatkuu pitkään. Useimmat meistä ovat kokeneet hikan ainakin kerran elämässään, mutta tiedätkö, mistä hikka johtuu? Tässä artikkelissa käymme läpi hikan taustat, mahdolliset syyt ja hoitokeinot. Lisäksi käsittelemme erityisesti vauvojen hikkaa ja annamme vinkkejä sen lievittämiseen. Lopuksi tarkastelemme myös erikoista tapausta, jossa hikka kesti ennätykselliset 68 vuotta.

Mikä hikka on?

Hikka syntyy, kun pallea – hengityksessä keskeinen lihas, joka erottaa rintaontelon ja vatsaontelon – supistuu äkillisesti ja tahattomasti. Tämä äkillinen supistuminen aiheuttaa ilman nopean virtauksen keuhkoihin, mikä saa äänijänteet sulkeutumaan äkisti ja tuottamaan sen tutun ”hik”-äänen. Hikka on yleisesti ottaen harmiton, mutta se voi olla myös erittäin kiusallinen, erityisesti jos se kestää pidempään.

Miksi hikka syntyy?

Hikka voi syntyä monista eri syistä, ja se liittyy usein johonkin palleaa tai sen hermoja ärsyttävään tekijään. Tässä on muutamia yleisimpiä syitä:

1. Ruokailutavat

Nopea syöminen tai juominen: Kun syöt tai juot nopeasti, saatat niellä ilmaa, joka voi ärsyttää palleaa ja laukaista hikan.

Liiallinen syöminen: Suuret ruokamäärät voivat venyttää mahalaukkua ja painaa palleaa, mikä voi aiheuttaa hikan.

Mausteiset ruoat: Mausteiset ruoat voivat ärsyttää ruokatorvea ja siten vaikuttaa pallean toimintaan.

2. Juomat

Hiilihapotetut juomat: Hiilihappo juomissa voi aiheuttaa kaasun muodostumista mahassa, mikä voi painaa palleaa ja aiheuttaa hikan.

Alkoholi: Alkoholin nauttiminen voi ärsyttää mahalaukkua ja hermostoa, mikä voi johtaa hikkaan.

3. Lämpötilan vaihtelut

Äkilliset lämpötilan muutokset: Syömällä tai juomalla nopeasti kuumia ja kylmiä ruokia tai juomia voi stimuloida palleaa ja aiheuttaa hikan.

4. Tunteet ja stressi

Stressi ja jännitys: Voimakkaat tunteet, kuten stressi tai pelko, voivat aktivoida hermoston ja aiheuttaa hikan.

Vauvojen hikka

Vauvojen hikka on hyvin yleistä ja voi alkaa jo kohdussa. Usein se ei aiheuta vauvalle vaivaa, vaikka vanhemmat saattavatkin huolestua siitä. Vauvojen hikka johtuu usein siitä, että heidän palleansa on herkempi kuin aikuisilla, mikä tekee siitä alttiimman ärsytykselle.

Miksi vauvoille tulee hikka?

  • Ilman nieleminen ruokailun aikana: Vauvat nielevät usein ilmaa imettäessä tai pullosta juodessa, mikä voi aiheuttaa hikan.
  • Nopea syöminen: Kun vauva syö liian nopeasti, ilma pääsee helposti vatsaan ja voi aiheuttaa hikan.
  • Ruoansulatusongelmat: Vauvojen ruoansulatusjärjestelmä on vielä kehittymässä, mikä voi aiheuttaa hikan, kun vatsa ärsyttää palleaa.

Miten vauvojen hikkaa voi hoitaa?

Vaikka vauvojen hikka on yleensä harmiton ja menee ohi itsestään, on olemassa muutamia keinoja, joilla voit yrittää vähentää tai lopettaa sen:

  1. Ruokailu rauhallisesti
    • Ruoki vauvaa hitaasti ja pidä taukoja ruokailun aikana, jotta hän ehtii röyhtäistä ja ilma poistuu vatsasta.
  2. Röyhtäyttäminen ruokailun jälkeen
    • Pidä vauva pystyasennossa ruokailun jälkeen ja anna hänen röyhtäistä. Tämä auttaa poistamaan ilmaa vatsasta ja voi estää hikan.
  3. Tutilla rauhoittaminen
    • Tuttia imemällä vauva voi rentouttaa palleaa, mikä saattaa auttaa pysäyttämään hikan.
  4. Ruokailuasennon vaihtaminen
    • Kokeile eri asentoja ruokailun aikana, jotta voit vähentää ilman nielemistä.
  5. Maidon lämpötilan säätely
    • Jos annat pullomaitoa, varmista, että maito ei ole liian kuumaa tai kylmää, sillä äkilliset lämpötilan muutokset voivat aiheuttaa hikan.

Miten aikuiset voivat hoitaa hikkaa?

Usein hikka menee ohi itsestään, mutta jos haluat päästä siitä eroon nopeammin, kokeile näitä keinoja:

  1. Hengityksen pidättäminen
    • Hengitä syvään ja pidätä hengitystä muutaman sekunnin ajan. Tämä voi auttaa pallean rauhoittumisessa ja lopettaa hikan.
  2. Kylmän veden juominen
    • Juomalla hitaasti kylmää vettä voit stimuloida palleaa ja pysäyttää hikan.
  3. Sokerin syöminen
    • Teelusikallinen sokeria suoraan suuhun voi ärsyttää ruokatorven hermoja ja auttaa katkaisemaan hikan.
  4. Paperipussiin hengittäminen
    • Hengittäminen paperipussiin voi nostaa veren hiilidioksiditasoa, mikä voi auttaa pysäyttämään hikan.

Milloin hikka voi olla vakava?

Vaikka hikka on yleensä vaaraton, on tilanteita, joissa se voi olla merkki jostain vakavammasta. Jos hikka kestää yli 48 tuntia, se voi viitata hermovaurioon tai johonkin vakavampaan sairauteen. Pitkittynyt hikka voi olla oire esimerkiksi:

  • Palleahermon vauriosta
  • Keskushermoston häiriöistä
  • Ruoansulatuskanavan ongelmista

Jos hikka jatkuu pitkään, siihen liittyy muita oireita tai se aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi tutkia hikan taustalla olevat syyt ja määrätä sopivan hoidon.

Voiko hikkaa ehkäistä?

Vaikka hikkaa ei aina voida estää, on olemassa keinoja, joilla sen riskiä voi vähentää:

  • Syö hitaasti: Vältä kiirehtimistä ruokailussa, jotta et niele ilmaa.
  • Vältä hiilihapotettuja juomia: Näiden juomien välttäminen voi auttaa vähentämään hikan riskiä.
  • Hallitse stressiä: Stressinhallintakeinot, kuten hengitysharjoitukset ja rentoutuminen, voivat auttaa ehkäisemään hikkaa.

Maailman pisin hikkaennätys

Vaikka useimmilla meistä hikka kestää vain muutamia minuutteja, yksi mies on jäänyt historiaan uskomattoman pitkäkestoisen hikkansa vuoksi. Charles Osborne Yhdysvalloista kärsi hikkakohtauksista ennätykselliset 68 vuotta, vuosina 1922–1990. Osborne alkoi hikkaamaan vuonna 1922, kun hän oli teurastamassa sikaa, ja hikka jatkui keskeytyksettä lähes koko hänen elämänsä ajan. Hänen hikkansa lakkasi vasta vuotta ennen hänen kuolemaansa vuonna 1991.

Yhteenveto

Hikka on yleinen ja yleensä harmiton ilmiö, mutta se voi olla myös erittäin ärsyttävä, varsinkin jos se jatkuu pitkään. Ymmärtämällä, mistä hikka johtuu ja miten sitä voi hoitaa, voit paremmin hallita tilannetta ja ehkäistä hikan syntymistä. Vauvojen kohdalla hikka on hyvin yleistä ja yleensä harmitonta, mutta vanhemmat voivat kokeilla yksinkertaisia keinoja sen lievittämiseksi. Ja vaikka Charles Osbornen uskomaton hikk

Mikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saatat pitää

Kategoriat