Kuinka monta maata on maailmassa vuonna 2024?

kuinka monta maata on

Maailma on laaja ja monimuotoinen, täynnä erilaisia kulttuureja, kieliä ja maita. Mutta kuinka monta maata on maailmassa? Tämä kysymys saattaa tuntua yksinkertaiselta, mutta vastaus voi olla yllättävän monimutkainen. Tässä artikkelissa tarkastelemme eri tapoja määrittää maiden lukumäärä, sekä sitä, miten eri organisaatiot ja lähteet laskevat maat.

Mitä tarkoitamme maalla?

Maan määritelmä voi vaihdella riippuen kontekstista. Yleisimmin maa tarkoittaa itsenäistä valtiota, jolla on omat hallinnolliset rajat, hallitus ja kansainvälinen tunnustus. Kansainvälisesti maat tunnustetaan usein niiden jäsenyyden perusteella Yhdistyneissä Kansakunnissa.

YKjäsenvaltiot

Yksi yleisimmistä tavoista laskea maiden lukumäärä on tarkastella Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) jäsenvaltioita. Tällä hetkellä YKon 193 jäsenvaltiota. Tämä luku on usein käytetty standardi, kun puhutaan maailman valtioiden lukumäärästä.

Maat, jotka eivät ole YKjäseniä

Vaikka YKjäsenvaltioiden määrä on yleinen viitekohta, on olemassa myös maita, jotka eivät ole YKjäseniä. Näitä ovat muun muassa:

  • Vatikaani: Vatikaanivaltio, joka tunnetaan myös Pyhänä istuimena, on suvereeni valtio, mutta se ei ole YKjäsen.
  • Palestiina: Palestiina on YKtarkkailijavaltio, mutta ei täysjäsen.

Nämä maat lisäävät maailman maiden lukumäärää hieman yli 193.

Erimielisyydet ja kiistanalaiset alueet

Maiden lukumäärää voi monimutkaistaa myös kiistanalaiset alueet ja erimielisyydet siitä, mitä pidetään itsenäisenä valtiona. Esimerkiksi:

  • Taiwan: Taiwan toimii käytännössä itsenäisenä valtiona, mutta Kiina pitää sitä osanaan, ja monilla mailla ei ole virallisia diplomaattisuhteita Taiwanin kanssa.
  • Länsi-Sahara: Marokko pitää Länsi-Saharaa osanaan, mutta monet tunnustavat sen itsenäiseksi valtioksi.
  • Kosovo: Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta sen itsenäisyyden tunnustaminen vaihtelee eri maiden kesken.

Näiden kiistanalaisten alueiden sisällyttäminen tai pois jättäminen voi vaikuttaa merkittävästi maailman maiden lukumäärään.

Muiden organisaatioiden laskutavat

Eri kansainväliset organisaatiot ja lähteet voivat käyttää eri kriteerejä maiden laskemisessa. Esimerkiksi:

  • Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK): KOK tunnustaa 206 kansallista olympiakomiteaa, mikä sisältää alueita, jotka eivät ole itsenäisiä valtioita, kuten Hongkong ja Puerto Rico.
  • FIFA: Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tunnustaa 211 jäsentä, mukaan lukien alueet, kuten Gibraltar ja Färsaaret.

Mikä on oikea vastaus?

Oikea vastaus siihen, kuinka monta maata maailmassa on, riippuu siitä, mitä kriteerejä käytetään. YKjäsenvaltioiden määrä (193) on yleisimmin käytetty luku, mutta kun otetaan huomioon maat, jotka eivät ole YKjäseniä, kiistanalaiset alueet ja eri organisaatioiden käyttämät kriteerit, kokonaismäärä voi olla suurempi.

Miksi maiden lukumäärä muuttuu?

Maailman poliittinen maisema ei ole staattinen. Muutokset maiden lukumäärässä voivat johtua:

  • Itsenäistymiset: Uudet maat voivat syntyä, kun alueet julistautuvat itsenäisiksi.
  • Liittoutumat ja yhdistymiset: Maat voivat yhdistyä muodostaakseen uusia valtioita.
  • Diplomaattiset tunnustamiset: Kansainvälinen tunnustaminen voi muuttua, mikä vaikuttaa siihen, mitä pidetään itsenäisenä valtiona.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä maa on YKuusin jäsen?

Yhdistyneiden Kansakuntien uusin jäsenvaltio on Etelä-Sudan, joka liittyi järjestöön vuonna 2011.

Voivatko maat menettää itsenäisyytensä?

Kyllä, maat voivat teoriassa menettää itsenäisyytensä poliittisten muutosten, alueellisten konfliktien tai muiden valtioiden liitoksien myötä. Historiallisesti tällaisia tapauksia on nähty, mutta nykyaikana ne ovat harvinaisia.

Kuinka maailman maat vaikuttavat toisiinsa?

Maat vaikuttavat toisiinsa monin tavoin, mukaan lukien diplomaattiset suhteet, kauppa, kulttuurivaihdot ja kansainväliset sopimukset. Globalisaatio on lisännyt valtioiden välistä riippuvuutta, mikä korostaa yhteistyön merkitystä.

Johtopäätökset

Kun kysytään, kuinka monta maata maailmassa on, vastaus ei ole yksiselitteinen. YKjäsenvaltioiden määrä (193) tarjoaa hyvän lähtökohdan, mutta kiistanalaiset alueet, erimielisyydet ja eri organisaatioiden laskutavat voivat vaikuttaa kokonaislukuun. Tärkeintä on ymmärtää, että maiden lukumäärä voi muuttua poliittisten muutosten myötä, ja eri lähteet voivat antaa eri vastauksia.

Mikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraava viesti

Kuinka usein olympialaiset järjestetään?

to elo 8 , 2024
Olympialaiset ovat maailman suurin ja arvostetuin urheilutapahtuma, joka kokoaa yhteen tuhansia urheilijoita ja miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Mutta kuinka usein olympialaiset järjestetään? Tämä kysymys saattaa herätä monen mielessä, joten sukellamme Olympialaisten historia Olympialaiset juontavat juurensa antiikin Kreikkaan, missä ensimmäiset kisat järjestettiin vuonna 776 eaa. Nämä kisat pidettiin Olympian kaupungissa, ja […]
kuinka usein olympialaiset järjestetään

Saatat pitää

Kategoriat