Mistä Titanic lähti ja miksi se upposi?

mistä titanic lähti

RMS Titanic on yksi historian tunnetuimmista ja traagisimmista merionnettomuuksista. Laivan ensimmäinen ja ainoa matka päättyi katastrofiin, jossa menehtyi yli 1 500 ihmistä. Mutta mistä Titanic lähti liikkeelle, mitä tapahtui ennen tätä kohtalokasta matkaa, ja miksi Titanic kohosi vedestä? Tässä artikkelissa käymme läpi Titanicin lähtöpaikan, sen matkan tärkeimmät vaiheet ja selvitämme, miksi laiva kohosi vedestä ennen uppoamistaan.

Titanicin tausta ja rakentaminen

Titanicin rakentaminen alkoi vuonna 1909 Harland & Wolff -telakalla Belfastissa, Pohjois-Irlannissa. White Star Line tilasi laivan, ja siitä piti tulla maailman suurin ja ylellisin matkustajalaiva. Titanic laskettiin vesille 31. toukokuuta 1911, ja se sai nopeasti mainetta huippuluokan tekniikkansa ja ylellisyytensä ansiosta.

Titanic oli osa White Star Linen ”Olympic-luokan” aluksia, joihin kuuluivat myös RMS Olympic ja HMHS Britannic. Näiden laivojen tarkoituksena oli kilpailla Cunard Linen kanssa, joka hallitsi Atlantin ylitysten markkinoita.

Lähtöpaikka: Southampton, Englanti

Titanic aloitti neitsytmatkansa Southamptonin satamasta Englannista 10. huhtikuuta 1912. Southampton valittiin lähtösatamaksi sen strategisen sijainnin ja suuren satamakapasiteetin vuoksi, joka pystyi käsittelemään valtavia aluksia, kuten Titanic. Southampton oli tuolloin yksi Britannian vilkkaimmista satamista ja tärkeä lähtöpaikka Atlantin ylityksille.

  • Lähtöaika: 10. huhtikuuta 1912, klo 12:00
  • Lähtösatama: Southampton, Englanti
  • Matkustajat: Noin 2 224 ihmistä, mukaan lukien miehistö ja matkustajat
  • Määränpää: New York, Yhdysvallat

Southamptonin jälkeen Titanic jatkoi matkaansa Euroopan rannikolla, tehden pysähdyksiä Ranskassa ja Irlannissa ennen suuntaamistaan Atlantin yli.

Ensimmäinen pysähdys: Cherbourg, Ranska

Ensimmäinen pysähdys Southamptonin jälkeen oli Cherbourg, Ranskassa. Cherbourg oli tuolloin tärkeä satama, ja monet varakkaat matkustajat nousivat laivaan siellä. Titanicin suuri koko esti sitä pääsemästä suoraan satamaan, joten pienemmät höyrylautat kuljettivat matkustajat ja postin laivaan.

  • Saapumisaika: 10. huhtikuuta 1912, illalla
  • Lähtöaika: 10. huhtikuuta 1912, illalla

Toinen pysähdys: Queenstown (Cobh), Irlanti

Seuraava pysähdys oli Queenstownissa, Irlannissa, nykyisessä Cobhin kaupungissa. Tämä oli Titanicin viimeinen pysähdyspaikka Euroopassa, ja täältä otettiin mukaan viimeiset matkustajat, suurin osa heistä kolmannen luokan matkustajia, jotka olivat matkalla Yhdysvaltoihin etsimään parempaa elämää.

  • Saapumisaika: 11. huhtikuuta 1912, aamulla
  • Lähtöaika: 11. huhtikuuta 1912, iltapäivällä

Titanicin matka Atlantin yli

Queenstownin jälkeen Titanic suuntasi suoraan Atlantin yli kohti New Yorkia. Matka sujui aluksi hyvin, ja matkustajat nauttivat laivan tarjoamista ylellisyyksistä. Titanic oli suunniteltu kestämään pitkät matkat, ja sen miehistö oli kokenut Atlantin ylityksissä.

Titanic oli kuitenkin vaarallisella alueella. Huhtikuussa 1912 Pohjois-Atlantilla raportoitiin useista jäävuorista, ja laivan kapteenille Edward Smithille lähetettiin useita varoituksia. Laiva jatkoi kuitenkin matkaansa täydellä nopeudella, sillä aikataulusta haluttiin pitää kiinni ja laivan nopeutta esitellä.

Kohtalokas törmäys jäävuoreen

14. huhtikuuta 1912, hieman ennen puoltayötä, Titanic törmäsi jäävuoreen noin 600 kilometriä Newfoundlandin eteläpuolella. Törmäys aiheutti suuria vaurioita laivan runkoon, ja vesi alkoi tulvia sisään. Titanic oli varustettu 16 vesitiiviillä osastolla, mutta jäävuori rikkoi useita osastoja, mikä teki uppoamisen väistämättömäksi.

    Titanic upposi 15. huhtikuuta 1912, noin klo 02:20 aamulla. Koska laivalla ei ollut tarpeeksi pelastusveneitä kaikille, yli 1 500 ihmistä menehtyi kylmään veteen tai laivan mukana.

    Miksi Titanic kohosi vedestä?

    Yksi merkittävimmistä asioista Titanicin uppoamisessa oli se, että laivan peräosa kohosi vedestä ennen sen uppoamista kokonaan. Tämä johtui siitä, että laivan keula täyttyi vedellä ja painui yhä syvemmälle. Painovoiman vaikutuksesta keulaosa veti laivaa alaspäin, ja samalla peräosa, joka oli vielä osittain tyhjä vedestä, nousi ylöspäin.

    Lopulta paine ja jännitys laivan rungossa kasvoivat niin suuriksi, että Titanic katkesi kahteen osaan. Keulaosa upposi nopeasti, kun taas peräosa jäi hetkeksi pinnalle, ennen kuin sekin vajosi meren pohjaan.

    Southamptonin ja Titanicin perintö

    Titanicin lähtö Southamptonista on merkittävä osa kaupungin historiaa. Moni Titanicin miehistön jäsen oli kotoisin Southamptonista, ja laivan kohtalo vaikutti syvästi koko yhteisöön. Nykyään Southamptonissa on useita muistomerkkejä ja museoita, jotka kertovat Titanicin tarinan ja kunnioittavat sen muistoa.

    Southamptonin satama on yhä tärkeä liikenteen solmukohta, mutta Titanicin perintö elää kaupungissa vahvana. Kaupungissa järjestetään vuosittain tapahtumia ja muistotilaisuuksia Titanicin muistoksi, ja turistit voivat vierailla Titanic-museossa oppiakseen lisää laivan historiasta.

    Usein kysytty kysymys

    Miksi Titanic upposi? Se upposi törmättyään jäävuoreen.

    Kuinka monta ihmistä oli Titanicin kyydissä? Noin 2 224 ihmistä.

    Mitä tapahtui pelastusyrityksissä? Pelastusyrityksiä haittasi kylmä sää ja pelastusveneiden puute, mikä johti yli 1 500 ihmisen kuolemaan.

    Missä Titanic on nyt? Titanic sijaitsee Atlantin valtameren pohjalla noin 370 mailin päässä Newfoundlandista, Kanadasta kaakkoon.

    Yhteenveto

    RMS Titanic lähti neitsytmatkalleen Southamptonin satamasta 10. huhtikuuta 1912. Southamptonista matka jatkui Ranskan Cherbourgiin ja Irlannin Queenstowniin ennen kuin Titanic suuntasi Atlantin yli kohti New Yorkia. Matka päättyi traagisesti jäävuoreen törmäämiseen ja laivan uppoamiseen, mikä johti yli 1 500 ihmisen kuolemaan. Yksi Titanicin uppoamisen merkittävimmistä piirteistä oli sen peräosan kohoaminen vedestä ennen lopullista uppoamista. Tämä ilmiö johtui siitä, että laivan keula painui syvemmälle veteen, mikä aiheutti rungon katkeamisen. Titanicin lähtöpaikka Southampton ja sen matka ovat edelleen merkittävä osa laivan historiaa ja perintöä, joka elää vahvana yli sata vuotta myöhemmin.

    Mikko

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Seuraava viesti

    Mistä saa rokotuskortin Suomessa?

    ma elo 26 , 2024
    Rokotuskortti on tärkeä asiakirja, joka osoittaa saadut rokotukset ja niiden ajankohdat. Suomessa rokotuskortti voi olla tarpeen monissa tilanteissa, kuten matkustettaessa ulkomaille, työnhaussa tai opiskelupaikkaa hakiessa. Tässä oppaassa kerromme, mistä saa rokotuskortin, miten sen hankkiminen tapahtuu ja miksi se on tärkeä. Mikä on rokotuskortti? Rokotuskortti on asiakirja, johon merkitään kaikki saamasi […]
    mistä saa rokotuskortin

    Saatat pitää

    Kategoriat